10 Ağustos 2009 Pazartesi

toplu tasima araclarinda yeniden dogan yaslilar

hangimiz bir toplu tasima aracinda otururken basimiza dikilen bir orta yasli, yasli birinden su monologu duymamisizdir hayatimiz boyunca; 'benim oglum, kizim, olsa herkese yer verirdi, hic bizi ayakta birakmazdi, bu yeni nesilde de hic saygi kalmamis, peh peh'. bu monologun otobüs güzergahinin uzunluguna bagli olarak uzunlugu belirlenir. genc kisi dayanamaz yer verir, uyuma numarasi yapar ya da kulakligini takar, arac inecegi durakta durup kapilari acmadan kalkmaz, bu monolog sahibini ifrit eder, evet.



neyse efendim, konumuza dönelim. bu teyzeler amcalar yolda sizi durdurup 'evladim gözüm iyi görmüyor da su adresi bana bir okuyuver' diyip kücük, saman kagitlara yazilmis adresleri okumanizi isterler, merdivenleri cikarken yardim etmenizi isterler ya da 'burnum iyi koku almiyor yavrum, sunu bir koklayiver bozulmus mu' derler. 'amma uctun lan ahaha, durdurup kokuyor mu diye soracak, parfüm de aldirir sana, ahaha' diye ezen sesleri duyar gibi oldum, üzüldüm, yaziya bir süre ara verdim, agladim, fetus pozisyonunda uyudum, geldim.

bu teyzeler amcalar otobüslere bindiklerinde önce bir yer aranirlar. az önce gözleri göremedigi icin size adres okutan teyze amca gitmis, yerine avini aramak üzere metrelerce yukarida ucan ve optik zoom yapip, elemanin idrar torbasindan yerini bulan sahin misali bir bos yer bulma canavari gelmistir. en ufak bosluklari bile görür oralara hamle yaparlar. az önce merdivenden inmek icin yardim isteyen teyze amca gitmis yerine citadan kacan antilop misali biri gecmistir. teyze amca bütün bu özelliklerle de yetinmez. eger bindigi an yer bulamamissa ara ara tekrar otobüsü kontrol eder, bakinir. adeta zotrilyon tane farkli koku alabilen bir kurt gibi kalkacak insanin kokusunu alir. oraya sahin gözlerini cevirir, antilop gibi sekmeye hazir bir bicimde durur ve sona sakladigi asil aksiyonunu yapar, bum! yilan gibi yerin titresimlerini algilar ve kizilötesi gözleriyle kisinin kaslarindaki sicaklik artisini farkeder. daha inecek kisi hamle yapmadan teyze amca orada olmustur bile. teyze amca gitmistir gerci, yerine voltran da bile olmayan özellikleri olan, disardan gelebilecek her türlü tehdite karsi tetikte olan biri gecmistir. bu konumda bos yeri tespit edip oturan teyze amca rahatlar, yillardir ilerde yer bulamazsam korkusu ile icinde gelistirdigi yetilerini tekrar saklar ve gülümseyerek bos koltuga oturur. kimisi bos koltuga sigmaz yan koltugu da isgal eder, size ise koridor tarafinda bosta duran bir kic lopu kalir, evet.